Search

Screening, charakterizace a integrace rostlinných proteinů v potravinách

Poptávka po bezmasých produktech znamená, že výrobci potravin a formulátoři jsou pod rostoucím tlakem vyvíjet nové receptury a produkty, které neobsahují produkty živočišného původu. Vzhledem k tomu, že osvědčené masové proteiny plní různé funkce, včetně emulgace a stabilizace, není jejich nahrazení rostlinnými alternativami vždy přímočarým úkolem. Turbiscan DNS umožňuje formulátorům charakterizovat emulgační, stabilizační a solubilizační výkon proteinů, čímž rychle a přesně urychluje vývoj přípravků na bázi rostlinných proteinů.

Je dobře známo, že jíst méně masa je pro životní prostředí lepší.1,2 Ve srovnání s pěstováním plodin pro spotřebu je chov hospodářských zvířat na jídlo extrémně náročný na zdroje a energeticky neefektivní. Výsledkem je, že uhlíková stopa na kalorii masa je obecně dramaticky vyšší než u rostlinných potravin, jako je ovoce, zelenina a ořechy. Existuje také spousta důkazů, které naznačují, že snížení množství masa ve stravě ve prospěch celorostlinných produktů může významně snížit riziko kardiometabolických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění a diabetes 2.3

V důsledku toho se stále větší část spotřebitelů rozhoduje omezit množství masa, které konzumuje – nebo je zcela vyloučit ze svého jídelníčku.4 V průzkumu z roku 2019 mezi 3 627 dospělými v USA 41 % uvedlo, že jedí méně masa z ekologických důvodů – zatímco ve Spojeném království se celková spotřeba masa mezi lety 2008 a 2018 snížila přibližně o 17 %.5

Analýza velikosti částic - Přehled produktů


Microtrac nabízí produkty pro všechny technologie analýzy velikosti částic.

Rostlinné proteiny jsou na vzestupu

Průmysloví výrobci potravin jsou pod tlakem, aby uspokojili poptávku po zodpovědnější výrobě potravin s nižšími emisemi uhlíku a aby vyhověli stravovacím preferencím vegetariánů a veganů. Toho se nyní dosahuje snížením používání přísad živočišného původu a namísto toho se volí rostlinné suroviny.

To platí zejména pro bílkoviny – a nemluvíme jen o rostlinných náhražkách masa. Proteiny jsou neuvěřitelně širokou a všestrannou třídou aditiv v potravinářském průmyslu, které plní různé role jako emulgátory, stabilizátory, pěnidla a texturovací činidla. Kromě toho jsou bílkoviny životně důležitou složkou naší stravy a hrají důležitou roli při pocitech sytosti.6

Ve srovnání s živočišnými bílkovinami nabízejí rostlinné bílkoviny mnoho výhod: jsou méně náročné na zdroje, mají sníženou uhlíkovou stopu a jsou vhodné pro vegany/vegetariány.

Replikace vlastností bílkovin živočišného původu pomocí rostlinných bílkovin však může být pro výrobce potravin výzvou. Rostlinné proteiny typicky nabízejí nízkou nebo špatnou rozpustnost a výkonnostní úroveň, která je považována za horší než konvenční emulgátory: jak z hlediska účinnosti, tak stability konečného produktu.
 

Výzvy pro práce s rostlinnými proteiny

Složení a chování proteinů rostlinného původu se může značně lišit v závislosti na rostlinách, ze kterých pocházejí – některé z nejoblíbenějších možností jako jsou sója, hrách, cizrna a další luštěniny. Kromě toho se kvality rostlinných aditiv mohou lišit v závislosti na tom, kde byla plodina sklizena, způsobu čištění a případné chemické funkcionalizaci.

To vše znamená, že pro výrobce potravin je výměna přísady živočišných bílkovin za přísadu rostlinného původu složitý úkol. Po výběru správného proteinu musí výrobci určit optimální složení tohoto proteinu (a zohlednit dopad na náklady na formulaci) a poté přizpůsobit procesy tak, aby fungovaly s novou složkou. Tento poslední krok je zvláštní výzvou, zejména pokud jde o solubilizaci – to je při práci s rostlinnými proteiny často mnohem těžší a časově náročnější.

Rychlá a snadná charakteristika účinnosti rostlinných proteinových aditiv

Přesto neexistují žádné standardizované metody pro testování a charakterizaci výkonu proteinů v procesech, jako je solubilizace, emulgace a stabilizace.7 Nicméně i když nemusí existovat „standardní“ testy, jsou to všechno věci, které lze hodnotit pomocí potravin. výrobci obvykle navrhují testy, které jim umožňují interně hodnotit a porovnávat složení.

Bohužel tyto testy obvykle vyžadují časově náročné experimentování s použitím více kusů drahého vybavení. Dále, mnoho z těchto testů (jako je hodnocení zákalu) je založeno spíše na časově náročném a nepřesném vizuálním pozorování než na rychlých a spolehlivě opakovatelných digitálních měřeních.

Turbiscan DNS je první all-in-one platforma pro studie disperzibility a stability, která umožňuje vyhodnotit účinnost proteinů pomocí jediného experimentu spuštěného v jediném přístroji. Pomocí statického vícenásobného rozptylu světla (SMLS) umožňuje Turbiscan DNS rychlou online kvantifikaci solubilizačních, emulgačních a stabilizačních vlastností.

Analýza rozptylu světla ve vzorku umožňuje Turbiscan DNS detekovat malé změny velikosti částic a koncentrace s vysokou citlivostí, což vede k rychlému a kvantitativnímu monitorování stavu disperze a destabilizace. Turbiscan DNS, navržený pro maximální snadné použití, umožňuje online měření velikosti částic bez nutnosti odběru vzorků nebo lidského zásahu – eliminuje časově náročné manuální odběry vzorků a testování.

Vysokofrekvenční sběr dat znamená, že analyzátor „vše v jednom“ poskytuje pohled na kinetiku ve vašem vzorku s vysokým rozlišením, s robustními kvalitativními daty pro smysluplné srovnání mezi formulacemi.

Chcete-li se dozvědět více o tom, jak může Turbiscan DNS pomoci formulátorům ušetřit čas a lépe se rozhodovat, kontaktujte nás a vyžádejte si demo nebo cenovou nabídku.

Kontaktujte nás pro bezplatnou konzultaci

Charakterizace částic - Kontaktujte nás!

Volba, zda použít jednoduché řešení jako je sítování nebo investovat do laserové difrakce či dynamické analýzy obrazu, bude nakonec záviset na objemu testování, dostupném rozpočtu financí, personálním zajištění a na všech konkrétních mezinárodních standardech nebo požadavcích zákazníka.

Proč nekontaktovat Microtrac o bezplatnou konzultaci a zjistit, které řešení přinese požadovaný výsledek a návratnost investic?